Dnia 23 października 2024 r. członkowie Szkolnego Koła Ligi Ochrony Przyrody wybrali się do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu, gdzie zwiedzali wystawę pt. "Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia".
Zbieranie grzybów w Polsce było i jest bardzo popularne. Są one chętnie spożywane ze względu na walory smakowe i zapachowe, którymi wyróżniają się wśród innych produktów spożywczych. Grzyby są cenionym artykułem spożywczym, ale mogą też stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. W Polsce rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności.
Spotykamy gatunki trujące, niejadalne i jadalne. Niemal każda rodzina grzybów ma swoich trujących przedstawicieli. Przed groźnymi lub śmiertelnymi zatruciami można się jednak uchronić. Trzeba poznać grzyby jadalne i podobne do nich, często z nimi mylone, grzyby trujące.
Okazy prezentowane na wystawie były w otoczeniu drzew, krzewów i innych elementów runa leśnego, które tworzą niepowtarzalną atmosferę lasu. Całość wzbogacona była filmem edukacyjnym, planszami edukacyjnymi, ilustrującymi różnice między poszczególnymi gatunkami grzybów oraz przedstawiającymi podstawowe zasady ich zbierania. Podczas prelekcji uczniowie przypomnieli sobie zasady bezpiecznego grzybobrania, sposoby rozróżniania gatunków jadalnych od trujących, poszerzyli swoją znajomość grzybów o nowe gatunki, a także poznali ciekawe zagadnienia związane z ich ekologią i ochroną.
Przedstawicielka PSSE w Radomiu zwróciła uwagę na istniejące w lesie zagrożenie ze strony kleszczy. To była wspaniała lekcja biologii.