Już jedenasty rok nasza szkoła uczestniczy w programie dla szkół - Owoce
i warzywa w szkole.
W ramach tego programu, uczniom klas 1 - 5, których rodzice wyrazili zgodę na udział w programie, dostarczane są nieodpłatnie owoce, warzywa i produkty mleczne.
Ogółem w programie udział wzięło: w roku szkolnym 2009/10 - 302 dzieci, w 2010/11 - 280 dzieci, w 2011/12 - 280 dzieci, w 2012/13 - 277 uczniów, w 2013/14 - 304 uczniów, w 2014/15 - 468 uczniów, 2015/16 brało udział 495 uczniów, a w roku szkolnym 2016/17 brało udział 433 uczniów, a w roku szkolnym 2017/18 - 558 uczniów, a w 2018/19 - 532 uczniów, a bieżącym roku szkolnym 469 uczniów.
Program ten zachęca dzieci do spożywania większych ilości owoców i warzyw oraz produktów nabiałowych, a tym samym przyczynia się do ukształtowania dobrych nawyków żywieniowych, które będą utrzymywały się również w późniejszych latach życia.
Podstawowym celem programu jest kształcenie zdrowych nawyków żywieniowych uczniów, poznawanie upraw i produktów ekologicznych oraz wzbogacanie wiedzy o pochodzeniu produktów rolnych.
Uczniowie biorą udział w dwóch dodatkowych zajęciach o charakterze edukacyjnym realizujących wyżej wymienione cele.
Dzieci uczestniczą również w apelach, warsztatach kulinarnych, przedstawieniach i wycieczkach, przygotowują gazetki tematyczne.
Owoce i warzywa dostarczane dzieciom spełniają wymogi jakościowe i zdrowotne, są gotowe do bezpośredniego spożycia.
Dzieci otrzymują owoce i warzywa: jabłka, gruszki, truskawki, marchew, paprykę słodką, rzodkiewki, soki owocowe, warzywne, owocowo - warzywne oraz produkty nabiałowe, przez 12 wybranych tygodni, w każdym semestrze co najmniej 2 razy w tygodniu.
Świeża porcja witamin i soli mineralnych wzbogaca codzienny jadłospis dzieci, a wspólny posiłek sprawia, że chętniej zjadają swoje porcje.
Najbardziej pożądane wśród dzieci walory smakowe to: słodkość, chrupkość i soczystość owoców i warzyw.
Są one atrakcyjną i chętnie spożywaną przekąską.
Dokonując oceny skuteczności programu można stwierdzić, iż:
- wpływa on na zwiększenie ilości spożywanych owoców i warzyw przez dzieci,
- zwiększa wiedzę dzieci na temat zasad zdrowego odżywiania,
- wpływa pozytywnie na zmianę nastawienia dzieci do jedzenia owoców i warzyw,
- powoduje korzystną zmianę zachowań rodziców dzieci uczestniczących w programie, odnoszących się do żywienia dzieci,
- jest pozytywnie oceniany przez dyrektorów szkół, nauczycieli, rodziców.
Koordynator programu: Beata Wysocka
Designed by Publiczna Szkoła Podstawowa nr 33 im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Radomiu.