24 X 2019 r. w Centrum Wolontariatu Międzynarodowego przy ulicy Kelles-Krauza 19 przedstawiciele Szkolnych Kół Wolontariatu prezentowali kuchnie wybranych krajów Europy podczas Wieczoru Kuchni Europejskich.


Wolontariusze z naszej szkoły: Aleksandra Woźniak, Szymon Kilianek, Karol Stępień, Anna Szczepanowska, Patrycja Krawczyk, Maja Fila, Klaudia Rojek, Maria Senderowska, Wiktoria Kucharska, Nikola Ulewińska, Kinga Zagdan, Marta Fijałkowska) oraz opiekunki p. Elżbieta Skierska-Markowicz, p. Ewa Majcher przygotowali potrawy kuchni niemieckiej.

 

Ola ubrana w oryginalny strój bawarski zaprosiła wszystkich gości do degustacji smacznych dań, które przygotowaliśmy na wspólne świętowanie .

 

A oto nasze menu: Kartoffelsalat czyli niemiecka sałatka ziemniaczana, Frankfurterki, Bayerische Frikadellen - bawarskie pulpeciki, Nürnberger Bratwürste – norymberskie kiełbaski, Nürnberger Lebkuchen – pierniki norymberskie, Bayerische Kugeln – bawarskie bułeczki, Spritzgebäck - kruche ciasteczka, Stollen Edelmarzipan – strucla marcepanowa, Precel oraz bawarskie sery.
Bardzo serdecznie dziękujemy p. Wioletcie Prawdzie - Kwiędacz za pomoc w przygotowaniu dekoracji, za życzliwość i obecność.

Zdjęcia w galerii.