• Uczniowie w ramach Programu dla szkół ? owoce, warzywa, mleko przez okres 10/11 lub12 tygodni otrzymywać będą porcje warzyw, owoców i produktów mlecznych oraz mleko
  • Spożywane one będą w trakcie zajęć szkolnych, na terenie szkoły wyłącznie przez uprawnionych beneficjentów, których rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na udział w programie oraz prowadzonej ocenie programu
  • Nie będą spożywane na przerwach, podczas których dzieciom biorącym udział w programie wydawane są regularne posiłki
  • Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw, produktów mlecznych w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.
  • Realizacji programu mają towarzyszyć 2 zajęcia edukacyjne ( dwa tematy po 45 min. ) o tematyce związanej ze zdrowym żywieniem, przeprowadzone w okresie udostępniania owoców i warzyw


W ramach działań szkoła realizuje w każdym semestrze roku szkolnego, co najmniej dwa z poniższych działań:

- organizowanie konkursów i festynów tematycznych,

- organizowanie wycieczek do gospodarstw rolnych, gospodarstw ogrodniczych, zakładów przetwórstwa owoców i warzyw, w tym gospodarstw ekologicznych lub zakładów przetwarzających produkty mleczne, a także wycieczek na lokalne rynki, na których produkty te są oferowane, 

- organizowanie warsztatów kulinarnych,

- zakładanie i prowadzenie ogródków szkolnych, w tym w formie grządek na parapecie, upraw w workach i donicach,

- wspólne spożywanie drugiego śniadania, połączone z degustacją owoców, warzyw, mleka i ich przetworów, z możliwością spożywania produktów regionalnych i ekologicznych,

- stosowanie innych sposobów upowszechniania informacji o korzyściach płynących ze spożywania owoców, warzyw, mleka i ich przetworów,

w szczególności przez organizowanie wystaw, przygotowywanie prezentacji oraz wydawanie gazetek.

Powyższe działania obejmują każdorazowo edukację z zakresu:

- zasad zdrowego żywienia;

- pochodzenia i uprawy owoców i warzyw oraz produkcji produktów mlecznych;

- przeciwdziałania marnotrawieniu żywności, w tym upowszechnianie wiedzy jak przechowywać i przygotowywać żywność oraz jak postępować z odpadami spożywczymi i kuchennymi.

W zależności od rodzaju ww. działań ich wykonanie może również obejmować upowszechnianie informacji o zasadach rolnictwa ekologicznego, w tym znakowania produktów ekologicznych.

Działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym w zależności od ich rodzaju i możliwości organizacyjnych szkoły realizowane mogą być przy współudziale i zaangażowaniu rodziców lub opiekunów dzieci biorących udział w programie.